Vállaljon –e a fiatal diákmunkát?

Személy szerint eltérő véleményeket hallok a diákmunka fontosságáról és hasznáról. Sokan úgy gondolják, hogy több a kára annak, ha a tanulást háttérbe szorítva munkát vállal egy fiatal. Ahogy annak is, ha azt a kevés szabadidőt, amit pihenéssel tölthetne, hogy ismét feltöltődve folytathassa a tanulmányait, egy olyan munkára pazarolja, melynek később semmi hasznát nem fogja venni, és a pénz, amit megkeres vele is elenyésző.

Ez az álláspont nem téves, hiszen valóban vannak olyan helyzetek, és szituációk, mikor a diákmunka pusztán az egészséges (jól megérdemelt) pihenéstől veszi el az időt, voltak olyan diáktársaim, akik azért mentek el dolgozni, mert már elegük van a tanulásból. Természetesen a munkától csak még jobban lefáradtak, és annyi kedvük sem volt bemenni az iskolába, mint korábban.

Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy lehet a diákmunka hasznos. Mindenkinek egyénileg érdemes felmérni, hogy hosszú távon miből profitálhatna többet: abból, ha inkább a tanulásra koncentrál, vagy abból, ha diákmunkát vállal, és ezzel megalapozza a későbbi szakmai tudását. Ugyanis úgy gondolom, hogy a diákmunkának az lenne a lényege, hogy rászoktassa a fiatalokat a munkára, hogy piciben megtapasztalják, hogy mit jelent a felelősség és hogy mennyit kell dolgozni a pénzért.  Emellett pedig hogyha céltudatosan vállal az ember munkát, olyat is kifoghat, ahol szakmai tapasztalatot szerezhet.